Med Risvær Brygger som utgangspunkt, har du mange flotte turmuligheter i umiddelbar nærhet.

 
dronningsruta.png
dronningruta.jpg

 

1. Topptur Dronningvarden på Stortinden ved Årsteinen varighet 3-4 timer.
Rett opp av innløpet til Raftsundet rager den 530 meter høye Stortinden. Den frittliggende toppen nærmest ute i Vestfjorden har en fantastisk utsikt over Vestfjorden, fra Ofoten i øst, nedover Hamarøy og Steigen til Landegode utenfor Bodø i sør, utover Lofoten og nordover Raftsundet. Det er en to timers fottur på god sti fra bygda Årstein til toppen.
Like fullt har relativt få besøkende over tid funnet fram til denne toppen.
 H.M. Dronning Sonja har besøkt toppen to ganger de senere år. Akkurat denne fjelltoppen ble et naturlig sted for et mer varig minne over Dronningens glede for fjellet generelt og distriktet spesielt. Dette er landets første dronningvarde som ble innviet av H.M. Dronning Sonja i juli 2016.
 Stortinden hadde ingen varde fra før, og derfor kunne det bygges en ny varde på toppen. Representanter fra Lofoten Tur lag, Vesterålen Tur lag tok med seg spett, taljer og boremaskin til fjells. To tonn stein ble samlet sammen, varden ble bygget, og Dronningvarden ble gjort klar til innvielse med tilhørende plakett av H.M. Dronning Sonja.

Kr.495.- pr.pers. inkluderer båttransport t/r Årsteinen og kart.

 

2. Keisermarsjen til Keiservarden på Digermulkollen
varighet 3-4 timer.

Denne toppen har navnet fra Keiser Wilhelm’s to bestigninger av toppen. Så begeistret var han av naturen at han var ytterligere fire ganger i Digermulen. På toppen av Keiservarden er det reist to store varder, hver med inskriptsjon med dato for keiserens besøk.
 
Marsjen starter ved Digermulen skole. De første kilometrene følger hovedveien før den før Valen tar av til venstre og oppstigningen begynner.  Løypa går gennom kupert skogsterreng og blir gradvis brattere til en kommer opp på Heia. Derfra har en allerede en flott utsikt mot fastlandet og Hamarøya i øst.  Turen går videre på baksiden av Digermulkollen og Keiservarde. Så er det oppstigning til Keiservarden der man selvfølgelig skriver seg inn i gjesteboka og nyter utsikten, den såkalte Kaiserblick, som i gamle Baedeker Reiseførere ble kalt den vakreste utsikt i verden.

I øst ser en fastlandets fjellverden, helt til svenskegrensen. Og selvfølgelig de 365 øyene i Svellingene. I sør den åpne Vestfjorden med Landegode og Værøy. I vest Raftsundet og Raftsundalpene. Videre går løypa frem til kanten av Digermulkollen med sin fantastiske utsikt før nedstigningen begynner.

Kr.495.- pr.pers. inkluderer båttransport t/r Valen og kart.


Høyde: 384 moh.
Kommune: Vågan
Lengst sør på Hinnøya finner vi den lille bygda Digermulen. I dag er stedet hjem for 350 mennesker, men alt tilbake i 1778 ble det drevet gjestgiveri på stedet. Stedet var også sentral i Trollfjordslaget i 1890.  Av størst historisk verdi er nok fortellingen bak navnet Keiservarden. En sommerdag i 1889 strandet den tyske keiser Wilhelm II (født Fredrik Vilhelm Albert Victor) i Digermulen med skipet oppkalt etter hjemstedet sitt, Hohenzollern. Her besteg han fjellet Digermulkollen for å beundre utsikten utover Raftsundet og Øksfjorden. Herav uttrykket Kaiserblick. Keiseren reiste ofte oppover langs norskekysten i sin ungdom og har også gitt navn til Keiservarden i Bodø. Som takk for alle vardene (eller muligens av en annen grunn) ble Wilhelm II tildelt ordenen “Den Norske Løve” i 1904.  Han er også kjent som mannen bak statuen av Fridtjof den Frøkne i Vangsnes i Sogn.
Keiseren skal også ha all ære for å sette en høy standard hva topptur-gjestebøker angår, selv om vi regner med at det var medlemmer av “das allerhöchste reisegefolge” som hjalp til med bæringen.
Keiservarden i seg selv er ingen strabasiøs tur. Særlig sommerstid er det en god tur for små og store ettersom stien er fin og det er lagt ut tau langs deler av ruten. Keisermarsjen arrangeres årlig og trekker mange deltagere.